pudelz

Min vardag, agility och fjordhästar

Och där drog hon!

Kategori: Allmänt

Nu har hon gjort det igen min lilla toka Åsa. Red en runda på 8,5km med henne igår i rätt så bra tempo men inte var hon trött för det.
När jag var klar och ledde ut henne ur stallet och stängde dörren släppte jag henne utanför precis som jag brukar då hon alltid tidigare väntat på mig! ( pga. lathet från mig leder jag ej den korta biten med grimmskaft ut till hagen) Och ibland brukar jag till och med ha henne gåendes lös bredvid mig ut till hagen och hon följer mig så snällt.
MEN igår då väntade inte Åsa på mig utan drog iväg i galopp till hagen och försökte komma in själv men när det inte gick sprang hon vidare till nästa öppning som finns och bockade och sparkade lite och såg hur glad ut som helst!
Då det är en hage som går att dela av i tre olika hagar finns det lite olika öppningar så när jag kom fram till öppning nr 2 och tänkte släppa in henne där så tvärvände hon tillbaka i full galopp.
Och jag genade genom hagen då jag såg att hon var på väg till den öppningen där de fodras med engilage ringde samtidigt till mina förädrar då jag började inse att jag kunde behöva hjälp med att fånga en Åsa med överskottsenergi. Och mycket riktigt till den öppningen sprang hon så tacka gudarna för att det inte kom någon bil för hon sprang rätt ut på en asvaltsväg med hastighet 70km/h som övergår till 50km/h men ändå.
Och Rebecka kom ut och hjälpte mig och vi fick in henne i hagen och Moa och Flora hade också vaknat till liv och sprang för fullt i hagen när Åsa sprang som en tok utanför!
 
Ja så va säger man? Jo nästa gång tänker jag leda henne ut till hagen med grimmskaft för detta får inte bli någon vana. De som var lite bra i det hela var att hon i alla fall tydligt ville in i hagen men jag fattar inte varför hon inte bara kunde väntat de sekunderna jag stängde stalldörrarna!
 
Åsa!
 
Hoppla!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Då var det påsk igen!

Kategori: Allmänt

Lite fjädrar har kommit upp på mitt trappräcke och några små påskfigurer inne men det är väl i stort sett allt. Känns inte så värt att pynta massa för något som endast gäller ett par dagar enligt mig.
 
Fakta om påsken från Wikipedia:
 
Påsken är den viktigaste högtiden under det kristna kyrkoåret. Den kristna påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till den judiska påsken. Högtidens svenska namn kommer också från dess hebreiska namn "פֶּסַח" (pesach), vilket betyder "passera" eller "gå förbi" och tydligast pekar på den judiska innebörden av högtiden.
 
SkärtorsdagenDen sista måltiden (nattvarden)
LångfredagenJesu korsfästelse
PåskdagenJesu uppståndelse
 
 
Nu vet ni det GLAD PÅSK!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 

Vilken helg!

Kategori: Allmänt

Nu börjar denna helg ta slut men den har verkligen varit kanon förutom ett minus då att inte Micke har varit här. Men så är det ibland och jag har fått en massa saker ute i trädgården gjorda eftersom vädret varit så bra.
 
Men jag började fredagen med en tripp in till Skövde och inhandlade en ny! mobil eftersom jag var så "duktig" och tappade min nästan nya Nokia så den gick sönder. Så nu fick det bli en HTC igen, inhandlade även lite kläder och letade efter vårskor men det hittade jag inga som jag gillade.
 
Så både lördag och söndag har jag röjt på träd och buskar i trädgården och några trädgrenar fick jag även hjälp med motorsåg, så allt som allt blev det en riktigt full spannmålskärra som nu har blivit en brasa ute på ett gärde.
 
Och Åsa har blivit riden båda dagarna och idag ihop med Sara och Schasen men Moa och Flora har fått nöja sig med att bli ryktade ute i hagen båda dagarna men jag tror de uppskattar det minst lika mycket som att bli ridna ibland och de fäller verkligen massor.
 
Och hundarna har fått vara med ute hela dagarna och nu ikväll så joggade jag och Caktus ihop med Fia och Jason och det blev 9,3km på 1h 2min så det går framåt.
 
Jag var bara tvungen att fota mitt sopset förut då Casper gjorde ett byte leksak mot en plastförpackningsbit från en tom doggyförpackning som någon hade strimlat när jag var ute och red. Tokhund :-) han kanske tycker det är dags att slänga den leksaken;-)
 
Lite av det jag gjort: 
                 
 Björnbärsbusken före                                        Efter
 
Hoppla!
 
 
 

Händer mycket nu!

Kategori: Allmänt

Känns som det hänt väldigt mycket här det senaste men inget fel med det!
 
Hästarna har börjat fälla som tokar fast att de fortfarande är så kallt ute så just nu är det hästhår lite överallt även inne i mitt hus.....hmmm hur gick det till? Eller som igår när jag och hundarna var ute och gick ihop med Linnèa och Jason, helt plötsligt hade Jason ett ljust fjordinghårstrå uppe på ryggen. Och inte en häst fanns i närheten så det måste ha kommit ifrån mig och dessförinnan från någon av mina hästar.
 
 
Bild: Eftersom ingen av hundarna fäller så kompenserar hästarna det åt mig ;-) Moa efter 10min rykt!
Lilla Moa som fäller värst utav de tre.
 
I lördags var jag och Caktus och tävlade i Askersund och fick en agilitypinne! med oss hem 3e plats utav 33st och i andra loppet vi gjorde så fick vi fem fel. Sen vet jag inte vad vi kom då resultaten tyvärr inte är utlagda på nätet än och vi var tvungna att åka hem.
 
För på kvällen var jag och Micke med min familj på visning och middag utav nya veterinärstionen som är uppbyggd utan för Mariestad. Så behöver jag säga att vi var rätt så trötta när vi kom hem halv 12 på natten efter den dagen? Det var vi!
 
Och igår kväll var jag till Skara på föreläsning för Camilla Brundin i Tävlings pyskologi. Så intressant och lärorikt inom alla grenar, även jobbet eller vardagen. Helt enkelt hur man hanterar visa situationer på bästa sätt speciellt inom tävling då i första hand.
 
Och idag var det fortsättning på SRY utbildningen med jobbet så just nu snurrar det rätt bara i mitt huvud efter allt jag har tagit in både igår kväll och idag.
 
Och vad det gäller min jogging får jag skämmas sprang bara en gång utav tre förra veckan och denna veckan ingen gång än. Men jag skyller på vädret, kallt och en vind som är ännu kyligare men men jag ska komma igen!
För det har jag lovat mig själv.
 
 
"Viljan att vinna måste vara större än rädslan att förlora"
 
Tänkvärda ord eller hur?
 
 
Hoppla!
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Åsas galna upptåg!

Kategori: Allmänt

Jag tror snart det är dags att jag skapar en kategori här på bloggen om Åsas galna upptåg eller helt enkelt hur en äkta fjordhäst beter sig!
 
Kortfattat hästarnas vatten tar vi nu på vintertid ifrån mjölkrummet på mina föräldrars gård. Och kör då en vagn som det får plats tre vattenhinkar i. Det är en liten bit att gå med vattnet och det tar sin stund att fylla tre hinkar vatten och den baljan de har rymmer väl ca 10 vattenhinkar om den är tom. Men oftast hinner den inte bli det då min snälla familj fyller på den under dagen allt efter som det behövs.
 
Men nog om det! Idag ringde mamma och berättade att någon av hästarna hade vält ute hela baljan och den behövde fyllas upp. Och det tar en liten stund och extra lång stund för mig idag eftersom at Åsa var så hjälpsam.
 
När jag fyllt baljan me tre hinkar vatten och står och fyller upp nästa omgång med tre hinkar ser jag att ÅSA har vält omkull baljan och allt vatten runnit ut så klart. Vilket även innebär mer is i hagen där vattenbaljan står när vattnet fryser. Så det var bara fortsätta en stund till med att fylla vatten. Men när jag kom tillbaka med nästa omgång vatten hade hon varit så skicklig och ställt upp baljan igen. Precis som att inget hade hänt förutom att det var fullt med vatten runt om och inget i den!
 
Och efter ridpasset på 1,2 mil idag så fick Åsa på sig ett ylletäcke i hagen och eftersom det är fruset ute och då rent tänkte jag! att det räcktemed ylletäcket tills hon torkat. Men där fick jag för när jag kom för att ta av henne täcket hade hon varit så SMART och rullats sig i torv/spånet som de har inne i sitt vindskydd i hagen. Så att så här vacker var Åsa inclusive täcket..... Så hur jag ska få det rent det återstår att se....
 
 
Ja så va säger man? Hon är allt en för go häst som inte alltid underlättar vardagen för sin matte:-)
 
Hoppla!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alla möjligt!

Kategori: Allmänt

Veckorna går fort ibland, i ondsags påbörjade jag en SRY utbilning på jobbet vilket innebär att 6st onsdagar framåt har jag sovmorgon och endast 1mil till jobbet istället för 3mil de dagarna då vi är på huvudkontoret kl 8-16 :-) Visst det kommer vara ett slutprov på 100 frågor men för mig känns detta rätt så skönt ändå får jag väl erkänna.
 
Idag när vädret var så fint passade jag på att ta en längre tur med Åsa och enligt mobilens gps blev turen:
Elin Kängström completed a 12.6 km riding activity in 1h 38m 41s with runtastic.com.
 
 
     
 
     
 
 
 
Sen idag när jag handlade mat hittade jag nagellack för 9.90kr/st och det fanns massor utav färger så jag passade på att inhandla tre stycken. Nu kanske inte kvalitén är den bästa. Men för min del så flagar även en dyrt nagellack fort så dessa tre färger blev det:
 
 
Och såhär blev de på ihop med Isadoras graffitti nagellack
 
 
Och när jag ändå visar lite bilder i morse var det kallt! Obs!!! klockan i bilen går en timme fel så den var endast 4.30 när jag åkte till jobbet.
 
 
Burrrr!
 
Hoppla!
 
 
 

Barbacka och bettlöst!

Kategori: Allmänt

Fast att Åsa kan vara som ett litet gult monster att rida ibland så är hon samtidigt så snäll och go bara jag ber (lurar) henne. Citerar Åsas uppfödare "en fjordhäst tvingar man inte till något den får man lura)
 
Som i fredags då jag skulle vidare till Borås efter jobbet men ville ändå hinna rida Åsa en sväng innan jag åkte. Så jag hämtade mitt bettlösa träns i stallet och tog på henne det i hagen. Och tog henne till den hagen jag brukar träna dressyr i och hoppade upp barbacka och red en halvtimme. I alla gångarter kan jag tillägga!
 
Tyvärr tror jag inte alla på långa vägar har möjlighet att rida sin häst så "fritt" vilket är synd för jag tror man tränar både sig själv och hästen på ett bra sätt. Inte sagt att jag är något proffs på detta för det är jag verkligen inte :-P
 
Men det går nästintill lika bra, jag arbetade på volt och tränade på halt och ryggning, allt med mitt kroppsspråk till hjälp. Då det bettlösa tränset är som att rida med en grimma med tyglar och då blir det även rätt mycket upp till hästen att verkligen lyssna på ens singnaler.
 
Jag har gjort det tidigare men då endast ridit ut! Men denna gånga jobbade jag alltså lite mer seriöst med henne och hon var så redig så.
 
 
Åsa!
 
Hoppla!
 
 
 

Beslutsångest!

Kategori: Allmänt

Hmm jag har lite beslutsångest, fick ett mejl ifrån Mountain horse idag att mina vinststövlar (http://www.mountainhorse.se/eshop/vaar-2013/category425/ridstoevlar/article2694.aspx)  dröjer till runt vecka 21 pga av försenad leverans till Sverige. Så jag har fått alternativet att även välja en annan valfri stövel ur Mountain Horse sortiment om jag inte vill vänta.
 
Så mina tankar går så här
De har andra snygga stövlar också men jag har inte betalt för de jag vunnit och jag sitter inte i sjön utan dem. Och det är den dyraste stöveln i Mountain Horse sortiment jag vunnit. Så då får jag byta till en "billigare" av de dyra;-) men få den snabbare. Men har samtidigt chans att få extra smala och höga men det skulle jag först vilja testa ett par så att de inte blir för höga då det finns som en risk.
Samtidigt som den jag vunnit är lite speciell och väldigt snygg och annorlunda och jag misstänker att inte var och varannan person kommer komma med dem.
 
Så det lutar nog åt att vänta men jag ska tänka på det under natten.
 
Hoppla!
 
 

Flora

Kategori: Allmänt

Igår var det dags för Åsa att få en vilodag så jag valde att rida lite seriösare på Flora. Eller jag planerade det men insåg efter en stund i hagen att hon lagt till med lite olater på senare år ;-) 23år och skjuter rygg som en unghäst i galoppen! Alltså någon slags skruvbock som är Floras specialitè, men jag satt kvar. Och så fort vi vände uppåt mot öppningen i hagen så ökade hon tempot. Så något seriöst ridpass blev det knappast men vi traskade runt där i hagen en stund i alla fall. Och jag tror att Flora hade kul och här kommer ett foto på damen taget igår.
 
 
Och idag hade vi möte efter jobbet i TVÅ timmar! Men vi fick med oss varsinn porslinsmugg hem som var riktigt tuff i alla fall.
 
Så Åsa fick en korttur på 5km och jag och Caktus sprang våran intervall igen och denna gång blev det samma sträcka exakt 7,55km men på 44min istället för 46min som sist!
 
Så det var den dagen i stort sett börjar kl 5.15 imorgon så det blir väl snart sängdags för tant!
 
Hoppla!
 
 
 
 
 
 
 

Det går framåt!

Kategori: Allmänt

Får väl erkänna att jag inte joggtränar riktigt lika mycket som jag hade tänkt men det är inte så lätt på is.... Men den börjar försvinna nu.
Joggade två korta turer förrra veckan och på lördagen åkte vi in till Töreboda och gick med på hundklubbens lördagspromenad på en timme. Och det uppskattades utav hundarna så det var skoj.
 
Men tillbaka till joggingen, jag har fått en kopia på ett träningsschema utav Fia som är träna tre dagar i veckan i 12 veckor så är du uppe i en mil på timmen!
 
Men jag har ínte gått efter det till punkt och pricka direkt fy på mig! Så idag började jag på vecka nr 9 direkt! 15min löp- 2min gång- 15min löp- 2min gång-10min löp (gång 1min). Och vi klarade de väl skapligt men det var tyvärr lite väl isigt på en del ställen för att kunna springa i något bra tempo.
 
Så nu får jag se hur bra jag kommer fortsätta med detta, men det hänger nog tyvärr en hel del på vädret hur det blir med det.
 
Resultat idag 4mars 7,55km 46,16min 06:07 min/km
 
jämfört med först joggingen för året 13jan 5,55km på 33,38min 06:03 min/km
 
Nu går det väl inte jämföra helt eftersom jag gick totalt 5min idag men eftersom det nästan gick i samma tempo fast att jag gick idag så innebär det ju att när jag väl sprang gick det fortare än i januari plus att jag orkar längre.
 
Men bättre kan det bli.
 
 
 
 
Hoppla!