pudelz

Min vardag, agility och fjordhästar

Fjord SM 2014

Kategori: Allmänt

Fjord-SM 2014 är över!

Ska försöka sammanfatta de hela på något bra sätt men ett gemensamt ord för samtliga dagar var FÖR VARMT!

30 graders värme och stekande sol tar på alla krafter vill jag lova.

På torsdagen var de dressyren som gällde och 26 ekipage startade i den klassen och framridningen var inne i ridhuset som var vamt men till skilland från utomhus så var de riktigt svalt.

Vi red vår runda och jag kände mig absolut nöjd med Åsa samtidigt som jag var medveten om en del missar som att vi vinglade på uppridningen och att hon gick ur form ett par gånger. Men med tanke på att de var vår tredje lokala dressyrtävling någonsin så är ja nöjd med våra 58,704% men visst hade jag hoppats på 60% som vi red till oss sist. Så en delad 22a plats hamnade vi på med de % och då var en stor del i startfältet på LA nivå alltså två nivåer över min och Åsas. Men de gick dessto bättre för ett annat Skaraborgsekipage som slutade 6a i klassen Grattis Madde och Jazz!

Blev även interjuvad av radio Skaraborg efter min ritt för jag kom ju så "lägligt" men tjejen som interjuva var så trevlig så man tänkte knappt på att de skulle sändas i radio. Men man hör ju vart jag kommer ifrån med min dialekt i alla fall. Såg även på facebook att interljuven hade 85 delningar! så undra jag hur många hundra personer som hört mig på radio.... Länk till klippet på radion

http://t.sr.se/1z7ScNc

Sen blev de en stunds vila hemma innan invigningen kl 19 och då var de defilering vilket innebar att man skulle gå föreningsvis tävlingsklädda och de dröjde en stund innan de fick ordning på de hästar som skulle gå med. Vilket innebar att vi först stod där med kavajer, stövlar och hjälm på huvudet i ett led med kvällssolen gassandes på oss och  vi svettades till max. Men eftersom de dröjde splittrades ledet och folk ställde sig i skuggan och sen skulle alla placera ut sig i bokstavsordning igen, lite lätt rörigt sådär. Men eftersom vi i Skaraborg var värdar skulle vi gå sist så de var lätta att hålla kolla på.

Hem igen och sen tillbaka till 21.30 för banvisning av bruksbanan och där hade Åsas uppfödare Inge varit så duktig så att han hade grävt en vattengrav! I stort sett de enda brukshindret jag och Åsa inte tränat på.

Sen kom fredagen och då var de SM-klass i bruksridning som gällde och vi var där redan kl  7 på morgonen för veterinärbesiktning och ytterligare en bangång. Men eftersom jag startade som nr 30 så dröjde det många timmar innan jag fick starta och shit va nervös jag hann bli på den tiden när man såg alla duktiga ekipage. Mest nervös var jag för ryggningen som vi tidigare haft stora problem med. Men men vad är en lång raksträcka ryggning mot en vattengrav?? Ingenting om ni frågar mig nu!

Vattengraven som vi skulle gå igenom var precis  början och Åsa VÄGRADE att gå i den! Eller ja när vi gjort tre försök och banfunktionären säger att vi nu fått U då går hon i med frambenen. Men för att inte förlora mer i tid så gick vi vidare till nästa moment, halt i uppförsbacke men eftersom vi båda var lite frustrerade sen vattengraven så ville inte Åsa stå still där heller så ännu mer straff.... Sen gick de rätt bra med skrämselhinder,portar, bryggan och även ryggningen fram till den sista svängen då blev de många tramp utanför innan vi lyckades ta oss ur och vi fick inget U i alla fall. Även rakridningen och hopphindren gick prickfritt och nästa halt i nedförsbacke. Men däremot skrittbommarna rev Åsa två av tre och en port åkte ner i rutan. Men brunnslocket gick klockrent med tramp mitt på.

Så visst de som gick bra gick jättebra och jag är nöjd med det men är/var väldigt besviken på vägran i vattengraven det förstöde i stort sett hela rundan så vi slutade näst sist! Jippie!

Lördag då började jag känna mig rätt så mör i kroppen efter att ha varit ute så pass mycket i solen och även satt nerverna en hel del på prov. På lördagen var de stilhoppning ( man får ett protokoll med betyg på sin ritt) och Åsa var så redig men JAG!!! Gjorde precis det man inte ska göra slutade rida på sista hindret och fick då två stycken stopp och hade redan en rivning.  Men de viktigaste vi blev faktiskt inte uteslutna utan fick ett resultat!

Sen tyckte domaren att Åsa såg matt ut för dagen men hallå 30+ graders värme! Så de var ju ändå förståligt och att jag skulle korta lädren men för att försvara mig lite min sadel är mot dressyr så kortar jag mer hamnar knäna en bra bit framför sadeln! Men fick även positiva saker som bra blick och en 7a på handens följsamhet.

Sen var de hem en vända igen för att senare vara med och äta SM-buffe som var lite grillat med tillbehör.

Söndag, då kunde jag slapna av lite och bara vara funktionär och jag hamnade på hoppbanan som målflaggare och hinderfixare. Det var tre klasser två stycken i 80cm och sen SM-klassen på 90cm. Spännande värre men det syndes att flera hästar var trötta efter så många dagar i värmen med många rivningar och ett och annat stopp på hindren.

Hade även sådan tur att banbyggaren kom ut till mig vid målet i SM-klassen och kollade in alla ekipage vilket innebar att hon sa väldigt många matnyttiga saker för mig som är amatör inom området! Sen kom vi även in på lite annat som t.ex. att hon förstod verkligen inte varför man gav så mycket onödiga pengar på märkesutrustning utan det var bättre att ta lektioner för de pengarna! Visst är det väl så? Samtidigt vill man ju vara extra fin på ett SM-kanske?

Så detta var min och Åsas debut i Fjord-SM vi genomförde allt och hittar  bra delar i varje moment som vi tar med oss till framtiden.

Nu är det Åsa och Fias SM i Vetlanda som gäller och sen ska Åsa få två veckors vila och bara gå i hagen och skrota!

Bild från bruksridningen!

 

Hoppla!

Snurrigt värre!

Kategori: Allmänt

Ja det känns snurrigt värre vissa stunder inför kommande vecka mycket eftersom jag börjar jobba imorgon igen efter semestern. Så jag får se till at vara klar med alla förberedelser som går redan nu.  Hade lite otur att ha tidig semester i år när de "viktiga" aktiviteterna för mig kom är på den sena perioden. Men så är det och de ordnar sig men det är ändå mycket som måste planeras när man ska tävla tre olika grenar olika dagar och hinna med lite mer mellan själva tävlingsstarterna. Som att vara med på invigningen, gå bruksbanan tors.kväll inför fredagen, äta SM-buffe på lördags kvällen. Så de är inte bara tävlingsrundor utan de kommer bli ett par intensiva dagar med mycket att göra men samtidigt väldigt roliga dagar!
 
Varje dag måste jag se till att utrustningen och Åsa är i toppskick! Så planeringen med vilka grejer till vilken gren mm, pågår för fullt här hemma.

Inte den bästa bilden men ridstövlar, ridskor och chaps är putsat och klart. Vita ridbyxor och tävlingströjor rena, handskar och hjälm framplockat och Åsas nummer hela tävlingen laddat med nr 76!
 
 
Om det är någon som är intresserad av när jag tävlar så är det detta som gäller:
 
Torsdag öppenklass LC:1 dressyr, startar strax efter kl 13 (startnr 2)
Fredag SM-klass i bruksridning, startar troligen efter lunch någongång (startnr 30)
Lördag öppenklass stilhoppning 70cm strax efter kl13  (startnr 7)
 
 Invigning torsdag kl 19 för er som vill kika på de!
 
Är även hoppning på söndagen men då är jag endast funktionär!
 
Sen kan jag väl avsluta med att berätta att jag är nervös redan nu!!!!
 
Hoppla!
 
 
 
 
 

All träning är bra!

Kategori: Allmänt

Då det är bäst att passa på att träna på så mycket som möjligt då Fjord-SM närmar sig med stormsteg. Så eftersom Micke cyklade med på en runda över flygfältet kunde han se till att fixa bildbevis på oss.
 
Lite plast att gå på.
 
 
Vattenpöl bakom en lastmaskin och massa annan bröte bredvid.
 
 
Och en stor vattenpöl att trava igenom! Jag brukar undvika att trava på asfalt men just genom denna stora pöl ville jag komma i fart ur träningssynpunkt när det gäller bruksridningen. Då hon måste våga springa igenom vatten utan att stanna upp och kolla först vilket hon gärna gör visserligen naturligt beteende men i just detta moment måste hon våga lita på mig annars blir det straff!
 
Hoppla!
 
 
 
 
 

Tivedens Nationalpark

Kategori: Allmänt

Eftersom jag har knappt timmen i resa till Tiveden Nationalpark så är det skoj att ta en tur dit ibland. Det finns ju bra uppmärkta leder men sen att terrängen är över stock sten och stora berg gör ju inte upplevelsen sämre. Men idag hade vi lite otur med vädret då det regnade från och till när vi gick. Så en stund fick vi till och med ställa oss och trycka under en gran tills de värsta regnat över.
Vi tog en led som gick förbi Lilla och Stora trollkyrka som var på 5,4 km och det tog oss 2,5h timma så det kanske säger en del om terrängen och sen att de regnade så stenar och rötter blev hala gjorde det ju inte lättare.
 
Här hade vi fått upp värmen men det var innan första regnskuren....
 
Caktus, men bara för att gnälla lite eftersom det är en nationalpark så gäller koppeltvång på hundar men mötte två stycken som gick med sina lösa och de ena paret var svenskar så de borde kunnat läst de men även tyskarna då det mesta även är upptryckt på deras språk....
Micke :)
Naturbilder.
 
Så om ni inte varit där tycker jag absolut ni ska ta er dit men se till att vara frisk och hel i kroppen annars kan de bli svårt att ta sig runt!
Hoppla!
 

Hästloppis!

Kategori: Allmänt

Hästloppis är bara så kul!  Fynda till bra priser liksom :-) Har precis varit på Freijs i Hova och fyllt på förrådet i stallet.  270 kr för allt detta!! 
 
Ett blått John Whitaker schabrak 50kr
Ett vitt dressyrschabrak 40kr
Vita ridhandskar 20kr
Långt helt nytt svansskydd 20kr
Sadelväska i skinn 20kr! 
Orange Biothane träns 20kr!!!  Dock orange :-/ men jag får väl stå ut för de priset och visst ser de välanvänt ut men helt.
Ett svart läderträns med GlenGordon pannband (köpte de faktiskt mest för pannbandet som borde passa Åsa så bra)
 
Så ja är helt klart nöjd!  Fast en svart remontnosgrimma hade jag gärna hittat men tyvärr kan man inte få allt!
 
Hoppla!
 
 

Hur mycket som helst!

Kategori: Allmänt

Det senaste har jag gjort hur mycket som helst men jag ska försöka fatta mig kort.
Sanerat mitt hustak som på ena sidan var angripet av alger och mossa men nu har jag sprayat på ett medel som ska ta död på de så det tar flera år innan de kommer tillbaka!
 
Slet med detta två kvällar/nätter i rad då min bror använde den hyrda liften under dagarna så den blev ordentligt använd under de två hyrdygnen i alla fall.
Sen åkte jag och Micke en tur till Varberg och sov över där nere och tog en dag på GeKås i Ullared och båda dagarna var lyckade!
Kärradal utanför Varberg, en väldigt långgrund badplats som vi tog oss ett dopp på.
 

Åsa behövde ju nya hoppskydd och dessa hittade jag på GeKås, beigea märkesskydd (Euro star) för 249kr kändes som ett helt okej pris och även med nästan rätt mått. Bara bakskydden som inte riktigt neoprenen går ihop på men de gick at stänga med kardborren så det fungerar.
Så nu ska jag bara hitta ett marinblått schabrak med beiget kantband så kommer vi att matcha perfekt med min marinblå kavaj och hjälm. (Hööks har ett men ska se om jag hittar ett billigare innan de köps in)
 
Köpte mig även dessa ridbyxor i riktigt tunt material som är perfekt på sommaren men efter att ha ridit i dem två ggr så har de ljusa sömmarna börjat slitas lite så det känns ju lite sådär.....
Men de är snygga i alla fall bara hoppas det håller ett tag ändå.
 
Köpte aldrig denna skylt som såldes på GeKås men gillar verkligen texten :-)
Väl hemma så har Caktus varit på tandsanering i Skultorp så undertiden åkte vi bland annat upp till Billingen och gick en slinga och där var det fin utsikt bitvis.

Och igår kom hovslagaren och jag och Åsa åkte till Marias bana och hopptränade för Linnèa och de gick både bra och dåligt!
 
Har även åkte lite båt och badat i Götakanal!
 
Så för att sammanfatta den senaste veckan så kan jag väl konstatera att det varit den dyraste på länge med semestertripp, hovslagare och tandasanering på Caktus men sånt är livet ibland och de är det värt!
 
Hoppla!