pudelz

Min vardag, agility och fjordhästar

halloj!

Kategori: Allmänt

Här kommer en liten uppdatering ifrån livet på landet. Förra helgen åkte jag med bror ut till hans skog och sågade adventsgranar och jag var förste sågare eftersom han opererat sig för diskbråk nyligen. Så fyra granar fick åka med hem i traktorskopan, en till mig, en till familjen och en till Rickards trädgård och så en extra utifall de skulle vara fel på någon....  (de sista förstod inte jag riktigt men ja gjorde snällt som han sa).
 
Så nu sitter en av granarna i min trädgård redo för att tändas på söndag.
 
Hann även med att hjälpa far och köra hem två kvigor som han köpt men de slutade lite sådär... när vi lastade ur sista kvigan ur hästtransporten trampade hon på "fel" ställe på rampen så den gick lite sönder och blev skev. Men som tur är så åker jag ju inte så mycket med hästarna på vintertid direkt så då finns de tid för lagning.
 
Och veckan som gått har jag jobbat och ridit och ringt samtal om Elliott som måste få lite ordning på sin mun, troligen måste han dra ut en hörntand som han har ont i :-( Var inne på Tassarnas i Töreboda i fredags för vaccinering och hälsokoll och kom då fram till att de måste göras något åt hans ena tand. Men de finns ett problem han har blåsljud på hjärtat och därför har han aldrig varit sövd pga. risken att han inte klarar de men nu måste jag ta risken. Och ja är så nervös för min lille pojk men efter en del samtal fram och tillbaka har jag förhoppningsvis hittat en klinik med bra resurser. Ingen garanti men ska börja med ett ultraljud på måndag för att checka läget på blåsljudet och sen får vi se hur de blir. Men har en avsatt tid även för tand/ tandstensborttagning på torsdagen. Så usch va nervös och orolig jag redan är samtidigt som jag vet att jag måste för hans skull då de märks att han har ont av tanden.
 
Så att så är läget här!
 
Hoppla!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Smörgåstårta

Kategori: Allmänt

Tänkte bara dela med mig utav en lyckad och enkel smörgåstårta jag gjorde i helgen med ett recept hämtat från min gamla bok Klasse Kocks Mumsiga Mackor. Men jag bytte ut rökt renkött mot skinka och ändrade lite smågrejer.
 
Ingredienser
6st halvmånar Hönökaka
2st burkar tonfisk i vatten
200g rökt skinka
2 dl creme fraiche
2 dl Majonäs ( använde citronmajonäs)
100g gröna ärtor
1/2 purjolök
1 st citron
3st kokta ägg ev. extra till garneringen
2st äpplen
salt och peppar
Övrig valfri garnering t.ex. gurka, paprika,persilja, vispad grädde till övre lagret mm.
 
1. Blanda avrunnen tonfisk med hackat ägg och finhackad purjolök och blanda i majonäsen och pressa en halv citron i blandningen.  Klart!
 
2. Mixa skinkan så den blir till sm bitar (gryning) blanda i finhackat äpple, creme fraiche och ärtorna. Salta och peppra lite.  Klart!
 
Lägg upp brödhalvorna mitt emot varandra och börja bygga tårtan med ett lager av varje och överst blandade jag vispad grädde och majonäs. Sen garnerade jag min smörgåstårta så här:
 
 
 
 
Hoppla!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DM och KM i bruksridning Skaraborg

Kategori: Allmänt

I söndags var det DM i Skaraborgsdistriktet JUF och KM för Skaraborgs Fjordhästförening. Och jag och min kompis Sofia tog med Åsa för att tävla.
Lite info innnan jag fortsätter, Sofia bestämde sig för att delta 5 dagar innan och tog sista startplatsen då de begränsade startfältet till 30st. För på tisdagen när vi var på sadelprovningen där Fia var med och såg då på nätet att de endast fanns en startplats kvar så Fia fick bestämma sig fort då hon tvekat lite innan eftersom hon inte kunnat rida de senaste pga. att hon själv varit skadad. Men sagt och gjort hon anmälde sig fast hon själv aldrig tränat på bruksridningshinder uppsutten på häst. Men däremot varit med från marken flera gånger och läst igenom reglerna och även Åsa hade ju gjort de innan.
 
Så vi var två lite smånervösa tjejer som gick banan och planerade hur vi skulle utföra hindren och sen var jag först ut på Åsa och banan gick såhär:
 
Rutan=vända på trångt utrymme, plattan = ska likna ett brunnslock som de ska gå på, bommar upplagda på "sockerbitar", korridoren = markering som smalnar av, presenning, portar, skrämselhinder som var en sågbock utklädd till ett får, hoppning 3st hinder, bryggan, rygga i vinkel och halt 20sek.
 
Och jag och Åsa kom runt på 83 staff ochde hinder de gällde var 30 straff på halten eftersom Åsa surade till och smällde med ett framben innan vi var klara så det var nog de enda som jag är missnöjd med. För halten den kan hon utan problem men precis innan hade vi kämpat oss igenom ryggningen och de var Åsa fortfarande sur för. Sen fick jag tyvärr ett litet travavbrott framför presesningen då Åsa kollade till på den men sen gick hon utan problem så 10 straff där. Sen stod hindrena riktigt lurigt så först fick jag inte igång galoppen ordentligt och då hade jag sånt fokus på de att hon sprang förbi ett hinder 10 straff. Och ryggningen som vi haft väldigt stora problem med då Åsa ryggar för fort utan att lyssna på mig fixade vi med 15 straff! och så hade de gjort vinkeln riktigt lurig med. Vanligast är att de gör ett T som man går in i och sen backar ut ur. Men nu fick man göra en vändning framför och backa in i vinkel vilket är ännu svårare. Så där är jag väldigt nöjd att vi inte fick ett U som vi alltid fått tidigare. Men nu hade vi tränat så de fick jag belöningen för där! Och på funktionskontrollens 11punkter med saker man kan få straff på tex rykt, uppsittning, avsittning, visning vid hand mm. fick vi inte ett enda straff  :-) Däremot på bedömning under ridning fick vi 18 straff totalt, Hästens rörelser i gångarterna 2 straff med kommentar lugna bra trav och skritt, galopp spänd. Hästens svar på hjälperna 7 straff med kommentar lite olydig vilket hon var vid hinder, ryggning och halten. Felaktig gångart 9 straff. Anteckning allmänt Trevligt Ekipage Lycka Till!
 
Så det var Åsa och jag sen var det dags för Sofias debut och eftersom Åsa redan varit inne en gång så visste ju Åsa vad som gällde i alla fall så denna gång gick hon över preseningen direkt och halten fungerade utmärkt däremot blev de dåligt med galopp och ett stopp på hinder även detta varv och precis samma som för mig 15 straff på ryggningen men de klarade de!!! Fast på Sofias anteckning hade domaren skrivit träna ryggning! Så de tyckte jag var konstigt att hon inte skrev till mig med för jag hade minst lika stora "problem" med en häst som vifftade med sína framben i protest. Om jag minns rätt fick de även något straff i korridoren då de gick på markeringen. Men va gjorde de när Sofia och Åsa kom runt på 45 straff och vann hela DM!!!!! Så nu är Sofia och Åsa kvalade till att representera Skaraborg i SM 2014! Vi vet inte alls vart de går än så vi ska avvakta och se.
Själv kom jag och Åsa 6a i DM och då jag även tävlade KM så kom vi 2a där utav 6st som deltog från fjordhästföreningen.
 
Så vad ska jag säga jag är så nöjd med min lilla tokhäst som beprövar mitt tålamod då och då med sitt humör men efter en sån här dag så inser man att de varit värt allt slit!
 
Nu efter detta långa inlägg kommer lite bilder från dagen:
 
 
På de två sista bilderna ser ni vinnarekipaget!
Så nu har även Åsa fixat sig två prestationsmedaljer inom fjordhästföreningen om jag har förstått de hela rätt då det står så här ang. bruksridningen
 

Bruksridning, brukskörning, plöjningstävlan eller skogskörning

Brons: Genomförd tävling på DM eller annan lokal tävling med godkänd domare och minst fem startande.

Silver: Seger i DM eller placering på Fjord-SM.

Guld: Placering på JUF’s SM eller seger på Fjord-SM:

Krav: Får ej vara utesluten i något moment.

Och detta gäller alltså hästen så min ritt måste bli ett brons och Sofias ett silver men tyvärr var sista dag i år 1nov så de blir väl till att söka nästa år om jag inte kan få igenom de ändå. Ska kolla lite om de kanske kan gå att fixa ändå men först måste jag veta vilka papper som ska med mm.

 

Hoppla!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Helgen och extra padden!

Kategori: Allmänt

Äntligen fredag och en helg full med massa skoj. Och massa äta som ikväll så tillagar jag hasselbackspotatis och fläskytterfile inrullad i bacon. Så jag hoppas de ska bli gott och Micke och Chilla är på väg så jag hoppas de är klart tills de kommer. Receptet  på fläskytterfilen finns här om ni blir sugna.
Lördag kväll består av "skördefest" med bildvisning annordnat av Ekeskogs Byalag. Och på menyn står de örtmarinerad kalkon och potatisgratäng med tillbehör samt kaffe och kaka.
 
Och på söndag så ska jag tävla DM för Skaraborgsdistriktet i landet och KM för Skaraborgs Fjordhästförening i bruksridning och även Fia ska prova på det och låna Åsa till en start. Och vinnaren går som vanligt vidare till SM nästkommande år men visst att jag vill att de går bra men målet är att komma runt utan att bli underkända i något moment men sen hur de går är en annan sak. Och även där ska vi äta gott då jag planerat göra en enkel smörgåstårta på hönökaksbotten och ha med så lunch.
 
Sen tänkte jag visa er en bild på extrapadden som Sharpman hjälpte mig med för att få Åsas sadel att ligga bra.
Andra bilden är lånad från Sharpmans sida och där står det även lite info om den.
"Sadelpadd som tillåter större frihet för trapezium-musklerna och på så sätt ger möjlighet att använda sadel med bredare boomjärn. Tillverkad av Climatex-testat lättskött material. Är lätt att hantera och forma som ger en optimal stabilitet för sadeln."
Tydligen var det vanligt att dressyrryttare använde denna pad till hästar som behövde lite mer plats när de gjorde de högre skolorna som piaff och passage mm.
 
Hoppla!
 
 
 
 
 
 
 

Sadelprovning med hjälp av Sharpman

Kategori: Allmänt

Idag var det den stora dagen då jag och Åsa skulle pröva ut sadel för en riktigt kunnig människa för första gången. Åsa gick på transporten med lite mutor i form av äpple precis som planerat vilket innebar att vi kom dit nästan en timme innan avtalad tid. Men vi blev så väl bemöta på Husaby hästklinik där provningen var så de var inga problem, Åsa fick låna en box och jag och Fia fick kaffe/choklad och bulle undertiden vi väntade.
 
Men nu undar ni säkert hur de gick? så de skriver jag i ett inlägg imorgon........ Ok skojade bara det kommer här.
 
Jo helt otroligt så kom jag därifrån men min gamla trogna Wintec wide sadel men med lite tillbehör och ändringar. Tydligen var den faktiskt den bästa de kunde erbjuda mig på grund av våra former. Så de är inte annat än att jag känner mig sjukt nöjd med att jag lyckats köpa rätt sadel från början. Fast att jag varit ytterst tveksam till att den låg som den skulle de senaste. Men jag fick även testa en lädersadel som de hade och den låg ok och jag satt väldigt skönt i den men Wintecsadeln var fortfarande bättre på Åsa. Så det som ändrades var:
 
-Bytte till vitt koppjärn.
-Släppte ut den bakre sadelgjordsstroppen på maxlängd då de går att reglera på sadeln.
-Lät den främre sadelgjordsstroppen hänga utanför "skyddet" en hylsa som stropparna annars liggen innanför.
-Bytte till en mindre modell knästöd som inte ligger ivägen för mina långa överben utan bara stoppar lite. Innan har jag i stort sett haft låret liggandes ovanpå knästödet istället för att ha de just som stöd.
-Börja använda fårskinnspad under och då se till att den inte har för mycket fluff i bak vilket är vanligt men det kan lyfta sadeln i bak om man har otur och det vill jag inte.
- Och den största nyheten en padd till padden! som sätts fast i paddens fastsättningsstroppar som lyfter upp sadeln precis bakom manken vilket innebär att jag slipper känna att jag skjuts fram i sadeln.
-Ska se till att använda en sadelgjord med hård resår alternativt min wintecgjord men just nu är den för kort.
 
Så ja vad ska man säga allt över förväntningarna jag hade ju räknat med det värsta, minst 10 000 för en ny sadel men de enda jag köpte förutom kostanden för provningen var nya knäklossar och padden till padden.
 
 
Wintec wide
 
Så med hjälp av min sadelutprovare Emma så får jag allt säga att jag är väldigt nöjd då hon verkligen såg till vårat bästa och försökte inte bara sälja för att sälja. Vilket jag hört rykte om att vissa firmor gör men detta kändes jättebra. Och var det något jag kom på i efterhand eller om något kändes galet så fick jag hennes mobilnummer så att de bara var att ringa. Då de även gjort ett dokument om Åsa med foton och mått på ryggen så är det lätt för dem att gå tillbaka i de och kika. Så helt klart en bra dag idag!
 
Hoppla!
 
 
 
 

Imorgon gäller det

Kategori: Allmänt

Kan börja med att berätta om helgen i Borås den bestod utav regn och regn och åter regn! Började fredagskvällen men en god pastarätt som Micke tillagat och en kortare promenix med hundarna och om jag minns rätt så regnade det inte så mycket just då. Men under lördagen regnade varje gång vi var utanför dörren och på söndagen var det lite bättre igen. Men så lätt ger jag mig inte så en promenad på lite över timmen i regnet gick vi på lördagen och på ett ställe pågick en löpartävling som visade sig vara ett 6-timmars lopp. Grattis till dem säger jag bara hoppas de hade en skotork hemma!
Men eftersom hundarna fått sin långpromenad och vädret var som det var så tog vi en sväng in till Knalleland och kikade i affärer där.
 
 
 
 
Och på söndagen passade jag på att låna tvättstugan till att tvätta mina schabrak.... de ingen vet har ingen ont av eller hur? Visst lite hår blir det men det är ju bara att köra sköljprogram och torka ur noga efter så är det ingen fara. För det går så mycket fortare att tvätta allt i stora maskiner istället för hur många omgångar som helst i ladugårdmaskinen. Och sen att de finns torkskåp att torka i är ju ännu ett plus.
 
Men nu till morgondagen då jag tagit ledigt från jobbet hela dagen eftersom jag och Åsa med hjälp av Fia ska på sadelprovning. Jag hoppas verkligen de hittar en bra sadel till bra pris men de återstår att se och att Åsa går på transporten utan problem. Ska vara där inne till 14 men det tar en timme att köra och så ska Åsa som sagt in i släpet med och det vet man aldrig från gång till gång hur lång tid det tar. Men jag har plockat en hel hink full med äpplen så jag hoppas magsuget efter äpplen går före Åsas hjärnspöken.
 
Hoppla!
 

Glögg med delicatoboll

Kategori: Allmänt

Nu har jag testat den nya Saturnus glöggen med smak av delicatoboll, vilken smak egentligen. Hur kommer man på idèn liksom? Ja ja uppenbarligen fungerar det ju att sälja för jag har redan köpt en flaska och många fler kommer säkert att köpa den.
Men den var lite för söt i smaken för min del men visst den gick att dricka men sen om den smakade Delicatoboll de vet jag inte om ja tyckte. Skulle jag få göra blindtest så skulle jag inte ha gissat på de i alla fall :-) möjligen att jag skulle ha gissat på pepparkaka. Men jag läste en recension i en tidning om den och där tyckte de absolut att den smakade just delicatoboll så de kan även vara mina smaklökar som missbedömer lite.
 
 
Hoppla!

Så skön :-)

Kategori: Allmänt

I sommras var jag på Ullared och köpte då en rumpvärmare i fårskinn och gud så go och skön den är att ha på sadeln nu när det börjar bli lite kyligt ute. Eller när man sitter i sadeln några timmar i följd som idag när jag först red Åsa en timmes tur. Sen byte jag till Moa med Flora vid hand och var ute och skrittade ihop med Linnea en timme.
 
Jag har en rumpvärmare sedan tidigare men den är i något "teddy" tyg och inte alls lika skön som denna i fårskinn. Tänk att något så litet kan glädja så mycket, de ni!
 
 
 

Hoppla!

Här var de klippt!

Kategori: Allmänt

Igår klipptes ju Caktus och idag föll turen på Åsa.
 
 
De var andra gången för denna säsong jag klippte henne eftersom hon blir genomsvett av att ridas annars. Men jag vill inte helklippa henne för hon går ute hela vintern.
Efter klippningen idag blev det en ridtur med lite klättring i en skogsdunge för med tanke på hur många skott jag hörde och hundar som skällde ute så vågade jag mig inte ut i skogen. För vad jägarna sysslar med i dessa jakttider kan man undra men de låter som de skjuter hej vilt här hemma! Men så många djur tycker jag väl inte de borde hitta samtidigt? Kanske de bara tränar någonstans men som sagt höll mig till mestadels vägar idag.
Men efter ridturen idag fick hon regntäcke på sig så hennes kropp får chans att vänja sig ett par dagar innan pälsen börjar växa ut igen.
Hoppla!
 

Alla Helgons Dag

Kategori: Allmänt

Igår var det alla helgons dag och jag avslutade faktiskt dagen med att gå till kyrkan, inget jag brukar göra men lite speciellt när de skulle läsa upp mormors namn i år. Och visst är kyrkogården extra fin när var och varannan grav har en lyckta tänd.
 
Men innan kyrkan stod det annat på agendan som att klipppa Caktus. Det var verkligen dags och Caktus avskyr att bli badad, fönad och sen klippt. Men efter fyra timmar när vi var så gott som klara var Caktus en aningen trött! Och undertiden så var mamma och syster ute och gick en långpromenad med Elliott så även han var rätt trött sen.
 
   
 
Före och efter
 
Så efter det blev det bruksridningsträning med alla tre hästarna med hjälp av två kompisar och även en 4e häst var med och tränade. Och Åsa skötte sig som hon brukade men den där rygga vinkel måste jag skärpa till mig med. Bara jag tar de lugnt och ett steg i taget så går det men det är lätttare sagt en gjort på en häst som bara skenar bakåt när jag ber henne att backa. Så just svängen blir lite svår då...  Jag har nämligen anmält mig och Åsa till DM i bruksridning i år igen och de vi missade på sist var just ryggningen.
 
Hoppla!